BIOCHIMICA E MICROBIOLOGIA (Corso Integrato)
Italiano
Lingua di insegnamento | ITALIANO |
Contenuti | Introduzione alla microbiologia. Caratteristiche strutturali e funzionali della cellula procariotica. Nutrizione e crescita microbica. Metabolismo microbico. Genetica batterica e cenni di virologia. Sostanze ad azione antimicrobica. I microrganismi e le tecnologie molecolari. Adattamento dei microrganismi all’ambiente e regolazione dell'espressione genica. I microrganismi e l'ambiente. I biofilm microbici. Microbiologia delle acque. Principi di biorisanamento. |
Testi di riferimento | Madigan, Martinko, Stahl, Clark, "Brock, Biologia dei Microrganismi", Microbiologia generale, ambientale e industriale. Casa editrice PEARSON, Milano-Torino. |
Obiettivi formativi | Il corso di Microbiologia generale ed ambientale è una introduzione al mondo dei microrganismi procariotici. Lo studente acquisirà conoscenze sulla struttura cellulare, il metabolismo e la genetica dei microrganismi, nonché sull’impatto che essi esercitano sulle dinamiche ambientali e le attività umane. L’attività formativa in laboratorio, inoltre, fornirà allo studente le conoscenze essenziali su tecniche di isolamento, coltivazione e trasformazione genetica. |
Prerequisiti | Per sostenere l’esame di Microbiologia generale ed ambientale è fortemente consigliata la conoscenza delle nozioni fornite dai corsi di Chimica generale ed inorganica, Chimica organica, Biochimica e Genetica. |
Metodologie didattiche | Il corso è articolato in 56 ore di lezioni frontali svolte dal docente in cui verrà esposta la teoria relativa agli argomenti contenuti nel programma e 4 esercitazioni di laboratorio dove verranno svolte attività pratiche sugli argomenti sia della parte generale sia di quella ambientale del programma. Nel suo lavoro personale lo studente dovrà assimilare conoscenze e concetti alla base della microbiologia generale e dei risvolti applicativi in campo ambientale. |
Metodi di valutazione | L’esame consiste nel superamento di una prova orale, volta a valutare le conoscenze acquisite sulla parte generale della microbiologia e sui risvolti applicativi in campo ambientale, nonchè a verificare la capacità di ragionamento e di collegamento tra i vari argomenti del corso. |
Altre informazioni | Lo studente potrà avvalersi del materiale |
Programma del corso | PARTE GENERALE Introduzione alla microbiologia. La diversità dei procarioti e loro impatto sull’uomo. Caratteristiche strutturali e funzionali della cellula procariotica. Dimensioni e forma. La membrana citoplasmatica. Sistemi di trasporto. La membrana esterna dei Gram-negativi. La |
English
Teaching language | Italian |
Contents | Introduction to microbiology. Structural and functional characteristics of prokaryotic cell. Nutrition and growth of Bacteria. Metabolism of bacteria. Microbial genetics and virology. Antimicrobial substances. Microorganisms and molecular technologies. Adaptation of microorganisms to the environment. Microorganisms in the environment. Interaction of bacteria with other organisms. Microbiology of water. Principles of bioremediation. |
Textbook and course materials | Madigan, Martinko, Stahl, Clark, "Brock, Biologia dei Microrganismi" 1° e 2° volume, Casa editrice PEARSON, Milano-Torino. |
Course objectives | The course of General and Environmental Microbiology, directed at second-year undergraduate students, is an introduction to the world of prokaryotic microorganisms. It provides a general knowledge of the cell structure, metabolic activity and genetics of bacteria, and of their impact on environmental dynamics and human activities. Practical laboratory activities introduce the students to basic techniques of bacterial isolation, cultivation and genetic modification. |
Prerequisites | To take the exam of general and environmental microbiology is strongly recommended the knowledge of the concepts provided by courses of General and Inorganic Chemistry, Organic Chemistry, Biochemistry and Genetics. |
Teaching methods | The course is divided into 56 hours of class lessons conducted by the teacher, in which the theory on the topics included in the program, and 4 laboratory lesson where practical activities will be carried out on the topics of both the general and environmental part of the program. In his personal work the student will have to assimilate knowledge and concepts at the base of the general microbiology and of the applications in the environmental field. |
Evaluation methods | The exam consists in passing an oral interview, aimed at evaluating the knowledge acquired on the general part of the microbiology and on the implications in the environmental field, as well as to verify the reasoning ability and the connection between the various course topics. |
Other information | The student can use didactic material (lecture notes, slides, etc.) available on the University website. |
Course Syllabus | GENERAL PART: Introduction to microbiology. Diversity of prokaryotes and their impact on humans. Structural and functional characteristics of the prokaryotic cell. Size and shape. The cytoplasmic membrane. Transport systems. The outer membrane of Gram-negatives. The cell wall in Gram-positive and Gram-negative bacteria. Peptidoglycan: structure and biosynthesis. Cell appendages. Cellular movement: chemotaxis, aerotaxis and phototaxis. The cytoplasmic matrix. Nucleoid. Cytoplasmic inclusions. Nutrition and microbial growth. Common nutritional requirements. Culture media and sterilization techniques. Measurement of microbial growth. Continuous cultures. Environmental effects on microbial growth. Microbial metabolism. Aerobic and anaerobic respiration. Fermentations. Chemiolitotrofia. Anoxigenic photosynthesis. Bacterial genetics and virology. Transformation. Conjugation. Generalized and specialized transduction. General characteristics of viruses. Bacteriophages: lytic cycle. Temperate bacteriophages and lysogeny. Substances with antimicrobial action. Antiseptics and disinfectants. Antibiotics. Selective toxicity. Antibiotic mechanism of action. Biochemical and genetic mechanisms of antibiotic resistance. Microorganisms and molecular technologies. Restriction enzymes. DNA amplification: PCR. |