Aurora DANIELE
Insegnamento di BIOCHIMICA D'ORGANO E DELLA NUTRIZIONE
Corso di laurea magistrale a ciclo unico in FARMACIA
SSD: MED/49
CFU: 6,00
ORE PER UNITÀ DIDATTICA: 48,00
Periodo di Erogazione: Primo Semestre
Italiano
Lingua di insegnamento | ITALIANO |
Contenuti | Meccanismi biochimici che presiedono alla funzione dei singoli tipi di cellule specializzate; |
Testi di riferimento | 1. Caldarera C.M., Biochimica Sistematica Umana, CLUEB, II ediz., 2003 Devlin T.M., Biochimica, Gnocchi 2. Lehninger A.L., I principi di Biochimica di Lehninger, Zanichelli |
Obiettivi formativi | L’insegnamento si prefigge di fornire i concetti generali della materia, che sono alla base della biochimica generale e della biochimica d'organo, necessari per affrontare futuri |
Prerequisiti | Conoscenze acquisite nel corso di Biochimica generale ed inorganica Lo studente deve |
Metodologie didattiche | Il corso è articolato in 48 ore di lezioni frontali svolte dal docente in cui verrà esposta la teoria applicata a molteplici esempi e risoluzioni di esercizi per quanto rigarda la formulazione di una dieta. |
Metodi di valutazione | L'esame consiste nel superamento di una prova scritta di 30 domande a risposta multipla in cui lo studente dovrà applicare le conoscenze acquisite durante il corso e propedeutica per la prova orale, con una votazione di almento 18/30. |
Altre informazioni | Allo studente è data la possibilità di sostenere una prova scritta di autovalutazione in itinere, strutturata in modo analogo all'esame scritto, ma limitata al programma svolto, con successiva correzione. |
Programma del corso | Sistema immunitario e peptidi antimicrobici. Le beta defensine. La biochimica del muscolo. Meccanismo della contrazione del muscolo scheletrico e cardiaco. L’energia “fosfato” nel muscolo scheletrico e cardiaco. Metabolismo muscolare e sua regolazione. Substrati ossidabili dal miocardio. Tessuto muscolare liscio. Test Elisa per la valutazione dei marcatori biochimici specifici del miocardio. La biochimica del tessuto adiposo. Il tessuto adiposo bianco e bruno. Regolazione del metabolismo lipidico a livello del tessuto adiposo. Termogenesi e funzione secretoria. Adiponectina. Leptina. TNF alpha. Biochimica del fegato. Regolazione del metabolismo dei glucidi, lipidi e protidi nel fegato in paragone a quella degli altri tessuti ed organi. Metabolismo epatico dell’etanolo. Proteine plasmatiche. Glicogeno. Biochimica degli ormoni. Classificazione degli ormoni su base funzionale e strutturale. Biosintesi, catabolismo e trasporto degli ormoni in circolo. Meccanismi molecolari dell’azione ormonale. Gli ormoni ipotalamici ed ipofisiari. Gli ormoni steroidei. Gli ormoni tiroidei. (3 ore) La biochimica pancreas. Aspetti molecolari della funzione pancreatica. Le funzioni endocrine a livello pancreatico. Gli ormoni pancreatici: Insulina. Glucagone. Biochimica del tessuto osseo. Riassorbimento dell’osso. Marcatori biochimici del rimodellamento osseo. Anomalie metaboliche e genetiche del tessuto osseo. Collagene. Biochimica dell’accrescimento: generalità sul concetto di accrescimento; accrescimento prenatale; accrescimento post-natale; ormone e asse GH-IGF. Disordini dell’accrescimento e modelli genetici Fabbisogni nutrizionali e bilancio energetico. Nutrienti e fabbisogni nutrizionali essenziali, bilancio energetico. Fattori che influenzano i fabbisogni energetici, valore calorico dei nutrienti, dispendio energetico e sue componenti, metabolismo basale e totale, stato di nutrizione e sue valutazioni, indice di massa corporea e sue correlazioni, composizione corporea e sue modificazioni, regolazione a breve termine e a lungo termine del bilancio energetico, segnali gastrointestinali e del tessuto adiposo nel controllo dell'appetito; leptina e adiponectina: ruolo biologico e biochimico. Adattamento al digiuno. Alterazioni dei geni per i recettori e correlazioni con l'obesità. |
English
Teaching language | Italian |
Contents | The main aim of the course is to provide students with the elements for understanding: i) the biochemical mechanisms that govern the function of the individual types of specialized cells; ii) of the metabolic-functional integration between the various organs and tissues; iii) the general characteristics, the biochemical-nutritional importance and the biological role of energy nutrients; vi) differences between foods and nutrients; v) the biochemistry of the processes of digestion, absorption and utilization of the nutritive principles also as a function of the state of nutrition and other physiopathological conditions; vi) the mechanisms that regulate the state of nutrition and the energy balance in the medium and long term; vii) the correlations and biochemical alterations of obesity, diabetes and atherosclerosis; viii) the biochemical characteristics, the mechanism of action and the role of bio-regulators |
Textbook and course materials | 1. Caldarera C.M., Biochimica Sistematica Umana, CLUEB, II ediz., 2003 Devlin T.M., Biochimica, Gnocchi 2. Lehninger A.L., I principi di Biochimica di Lehninger, Zanichelli |
Course objectives | The course aims to provide the general concepts of the subject, which are the basis of the general biochemistry and organ biochemistry, necessary to face future |
Prerequisites | Knowledge acquired in the course of general and inorganic biochemistry The student must |
Teaching methods | The course consists of 40 hours of lectures given by the lecturer in which the theory applied to multiple examples and resolutions of exercises will be exposed as far as it is concerned with the formulation of a diet. |
Evaluation methods | The exam consists of passing a written test of 30 multiple choice questions in which the student must apply the knowledge acquired during the course and preparatory for the oral examination, with a score of at least 18/30. |
Other information | The student is given the opportunity to take a written test of self-assessment in progress, structured in a similar way to the written exam, but limited to the program carried out, with subsequent correction. |
Course Syllabus | Immune system and antimicrobial peptides. Beta defensins. Muscle biochemistry. Mechanism of contraction of skeletal and cardiac muscle. The "phosphate" energy in skeletal and cardiac muscle. Muscle metabolism and its regulation. Oxidable substrates from the myocardium. Smooth muscle tissue. Elisa test for the evaluation of myocardial specific biochemical markers. The biochemistry of adipose tissue. The white and brown adipose tissue. Regulation of lipid metabolism at the level of adipose tissue. Thermogenesis and secretory function. Adiponectin. Leptin. TNF alpha. Biochemistry of the liver. Regulation of the metabolism of carbohydrates, lipids and protides in the liver compared to that of other tissues and organs. Hepatic metabolism of ethanol. Plasma proteins. Glycogen. Biochemistry of hormones. Classification of hormones on a functional and structural basis. Biosynthesis, catabolism and hormone transport in the circulation. Molecular mechanisms of hormonal action. Hypothalamic and hypophyseal hormones. Steroid hormones. Thyroid hormones. (3 hours) The pancreas biochemistry. Molecular aspects of pancreatic function. The endocrine functions at the pancreatic level. Pancreatic hormones: Insulin. Glucagon. Biochemistry of bone tissue. Bone resorption. Biochemical markers of bone remodeling. Metabolic and genetic abnormalities of bone tissue. Collagen. Growth biochemistry: general information on the concept of accretion; prenatal growth; post-natal growth; hormone and GH-IGF axis. Growth disorders and genetic models Nutritional needs and energy balance. Nutrients and essential nutritional needs, energy balance. Factors influencing energy requirements, caloric value of nutrients, energy expenditure and its components, basal and total metabolism, state of nutrition and its evaluations, body mass index and its correlations, body composition and its modifications, short-term and long-term regulation term of the energetic balance, gastrointestinal signs and adipose tissue in the control of appetite; leptin and adiponectin: biological and biochemical role. Adaptation to fasting. Alterations of genes for receptors and correlations with obesity. |