Lidia MUSCARIELLO
Insegnamento di MICROBIOLOGIA
Corso di laurea in SCIENZE AGRARIE E FORESTALI
SSD: BIO/19
CFU: 6,00
ORE PER UNITÀ DIDATTICA: 48,00
Periodo di Erogazione: Annualità Singola
Italiano
Lingua di insegnamento | ITALIANO |
Contenuti | Introduzione alla microbiologia. Caratteristiche strutturali e funzionali della cellula procariotica. Nutrizione e crescita microbica. Metabolismo microbico. Genetica batterica e cenni di virologia. I microrganismi e l'ambiente. I biofilm microbici. Microbiologia delle acque. Principi di biorisanamento. |
Testi di riferimento | Madigan, Martinko, Stahl, Clark, "Brock, Biologia dei Microrganismi", Microbiologia generale, ambientale e industriale. Casa editrice PEARSON, Milano-Torino. |
Obiettivi formativi | Il corso di Microbiologia è un' introduzione al mondo dei microrganismi procariotici. Lo studente acquisirà conoscenze sulla struttura cellulare, il metabolismo e la genetica dei microrganismi, nonché sull’impatto che essi esercitano sulle dinamiche ambientali e le attività umane. L’attività formativa in laboratorio, inoltre, fornirà allo studente le conoscenze essenziali su tecniche di isolamento, coltivazione e trasformazione genetica. |
Prerequisiti | Per sostenere l’esame di Microbiologia generale ed ambientale è fortemente consigliata la conoscenza delle nozioni fornite dai corsi di Chimica generale ed inorganica, Chimica organica, Biochimica e Genetica. |
Metodologie didattiche | Il corso è articolato in 40 ore di lezioni frontali svolte dal docente in cui verrà esposta la teoria relativa agli argomenti contenuti nel programma e 4 esercitazioni di laboratorio dove verranno svolte attività pratiche sugli argomenti sia della parte generale sia di quella ambientale del programma. Nel suo lavoro personale lo studente dovrà assimilare conoscenze e concetti alla base della microbiologia generale e dei risvolti applicativi in campo agrario. |
Metodi di valutazione | L’esame consiste nel superamento di una prova orale, volta a valutare le conoscenze acquisite sulla parte generale della microbiologia e sui risvolti applicativi in campo agrario, nonchè a verificare la capacità di ragionamento e di collegamento tra i vari argomenti del corso. |
Altre informazioni | Lo studente potrà avvalersi del materiale |
Programma del corso | PARTE GENERALE Introduzione alla microbiologia. La diversità dei procarioti e loro impatto sull’uomo. Caratteristiche strutturali e funzionali della cellula procariotica. Dimensioni e forma. La membrana citoplasmatica. Sistemi di trasporto. La membrana esterna dei Gram-negativi. La |
English
Teaching language | Italian |
Contents | Introduction to microbiology. Structural and functional characteristics of prokaryotic cell. Nutrition and growth of Bacteria. Metabolism of bacteria. Microbial genetics and virology. Microorganisms in the environment. Interaction of bacteria with other organisms. Microbiology of water. Principles of bioremediation. |
Textbook and course materials | Madigan, Martinko, Stahl, Clark, "Brock, Biologia dei Microrganismi" 1° e 2° volume, Casa editrice PEARSON, Milano-Torino. |
Course objectives | The course of Microbiology, directed at second-year undergraduate students, is an introduction to the world of prokaryotic microorganisms. It provides a general knowledge of the cell structure, metabolic activity and genetics of bacteria, and of their impact on environmental dynamics and human activities. Practical laboratory activities introduce the students to basic techniques of bacterial isolation, cultivation and genetic modification. |
Prerequisites | To take the exam of microbiology is strongly recommended the knowledge of the concepts provided by courses of General and Inorganic Chemistry, Organic Chemistry, Biochemistry and Genetics. |
Teaching methods | The course is divided into 40 hours of class lessons conducted by the teacher, in which the theory on the topics included in the program, and 4 laboratory lesson where practical activities will be carried out on the topics of both the general and environmental part of the program. In his personal work the student will have to assimilate knowledge and concepts at the base of the general microbiology and of the applications in the agricultural field. |
Evaluation methods | The exam consists in passing an oral interview, aimed at evaluating the knowledge acquired on the general part of the microbiology and on the implications in the agricultural field, as well as to verify the reasoning ability and the connection between the various course topics. |
Other information | The student can use didactic material (lecture notes, slides, etc.) available on the University website. |
Course Syllabus | GENERAL PART: Introduction to microbiology. Diversity of prokaryotes and their impact on humans. Structural and functional characteristics of the prokaryotic cell. Size and shape. The cytoplasmic membrane. Transport systems. The outer membrane of Gram-negatives. The cell wall in Gram-positive and Gram-negative bacteria. Peptidoglycan: structure and biosynthesis. Cell appendages. Cellular movement: chemotaxis, aerotaxis and phototaxis. The cytoplasmic matrix. Nucleoid. Cytoplasmic inclusions. Nutrition and microbial growth. Common nutritional requirements. Culture media and sterilization techniques. Measurement of microbial growth. Continuous cultures. Environmental effects on microbial growth. Microbial metabolism. Aerobic and anaerobic respiration. Fermentations. Chemiolitotrofia. Anoxigenic photosynthesis. Bacterial genetics and virology. Transformation. Conjugation. Generalized and specialized transduction. General characteristics of viruses. Bacteriophages: lytic cycle. Temperate bacteriophages and lysogeny. ENVIRONMENTAL PART: Microorganisms and the environment. Microorganisms in nature. Microbial biofilms: development, structural characteristics and problems in the medical and industrial fields. Soil microbial ecology. Interaction between plants, microorganisms and soil. The rhizosphere. Ecological role of Agrobacteria and Rhizobia. Biological nitrogen fixation. Methods of microbial ecology. Enrichment culture and microbial isolation. The Vinogradskij column. Measurement of microbial activity in nature. Molecular identification: nucleic acid probes and fluorescent antibodies (FISH). Molecular strategies for the analysis of microbial communities. Water microbiology. Methods for microbiological analysis of water. Role of microorganisms in biological processes for waste water treatment. Purification of drinking water. Principles of bioremediation. Microorganisms in polluted soil remediation technologies. Catabolic plasmids and biodegradation of hydrocarbons. Outline of the main bioremediation technologies. |